De huidtherapeut

De huidtherapeut is dé paramedicus voor de zorg van ons grootste orgaan: de huid.

Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben last van een huidaandoening of huidprobleem. De huidtherapeut zet zich in om patiënten te ondersteunen in het leren voorkomen, omgaan met en het behandelen van hun huidproblemen.

Er is een grote diversiteit aan huidaandoeningen en huidproblemen. Ook kan de huidaandoening andere narigheid veroorzaken.

Mogelijke fysieke problemen die voortkomen uit huidaandoeningen zijn bijvoorbeeld verkleuringen van de huid, pijn, jeuk, bewegingsbeperkingen en lichamelijke handicaps.

Tevens kunnen mensen veelal te maken krijgen met psychische klachten als gevolg van schaamte, angstgevoelens of beperkingen die met hun huidaandoening te maken hebben. Hierdoor wordt de behandeling vaak niet alleen gedaan door de huidtherapeut. De zorg voor o.a. deze klachten kan worden verzorgd door verschillende medici, zoals de huisarts, dermatoloog, plastisch chirurg, oncoloog, psycholoog en andere paramedici.

Breed werkveld

Het werkveld van de huidtherapeut is breed en gevarieerd. Mensen van alle leeftijden kunnen bij de huidterapeut terecht met een breed scala aan klachten. Van medisch geïndiceerd  (zoals ernstige acne, brandwondlittekens en lymfoedeem) tot cosmetisch gewenst (huidverbetering, verwijderen van overbeharing, tatoeages etc.).
Ook is het mogelijk om bij de huidtherapeut een preventief onderzoek te laten doen. Een voorbeeld hiervan is preventieve maatregelen en zelfcontrole aan te leren bij patiënten om huidkanker te voorkomen.

Naast het behandelen van de gevolgen van huidproblemen houdt de huidtherapeut zich bezig met voorlichting en advies, coachen in leefstijl- en gedragsverandering en het stimuleren van zelfmanagement bij (chronische) huidaandoeningen. Daarmee is de huidtherapeut de rechterhand van de huisarts en medisch specialist.

Opleiding en kwaliteit

De opleiding tot huidtherapeut is wettelijk erkend en opgenomen in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG, artikel 34)

Aangesloten bij: