Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfevaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht.

Behandelingen

De behandelingen door een huid-/ en oedeemtherapeut kunnen bestaan uit:

Manuele lymfedrainage
Dit is een massagetechniek die gericht is op de stimulering van de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van het functioneren van het niet aangedane gedeelte van het lymfestelsel.

Compressietherapie
Om de afname van de omvang te realiseren is het meestal van belang dat er gezwachteld wordt. Deze zwachtels kunnen vervelend zijn, maar zijn een belangrijk onderdeel van de therapie. Zodra de omvang naar wens is, kunnen er therapeutisch elastisch kousen worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.

Oefen- en ademhalingstherapie
Met behulp van de werking van de spieren kan de afvoer van het vocht bevorderd worden. Door oefeningen uit te voeren tijdens en na de therapie kan de functie van de ledematen verbeteren of goed blijven. Met behulp van de ademhalingsoefeningen wordt de aanzuigwerking van het lymfestelsel ondersteund.

Lymftaping
Als ondersteuning van de oedeemtherapie kan lymftaping worden gebruikt. De tape heeft een liftende werking op de huid, die de onderhuidse doorbloeding en afvoer van lymfevocht bevorderen.

Voorlichting
Naast de therapieën en oefeningen zijn er meerdere aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. U zult voorlichting krijgen over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit is van belang voor de zelfredzaamheid in het dagelijks leven.

Vergoeding

Oedeembehandelingen worden bij chronische indicatie vergoed uit de basis verzekering vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen komen vaak uit de aanvullende verzekering. Dit is afhankelijk van de zorgverzekering die u heeft afgesloten met name de aanvullende verzekering. Voor de zekerheid verwijzen wij u naar uw verzekeringspolis.