Nazorg (borst)kanker

Betrokkenheid bij nazorg (borst)kanker is groot. In de praktijk bieden wij diverse behandelmogelijkheden, om uw huid- en oedeemklachten te verminderen. Hierbij te deken aan lymfoedeem, verhardingen, verklevingen of littekens na (borst)kanker.

Huidtherapie na borstkanker

Vaak leidt de operatie van borstkanker tot vochtophopingen in het behandelde gebied. De huidtherapeut kan met oedeemtherapie pijn en stijfheid als gevolg van deze vochtophopingen verminderen. Daarnaast kan de huidtherapeut (na een borstreconstructie) medische tatoeage toepassen voor het reconstrueren van de tepel(hof). Wanneer er sprake is van een pijnlijk en/of vastzittend litteken, kan het toepassen van littekentherapie bijdragen aan vermindering en versoepeling van het littekenweefsel.

Littekenmassage

Littekens die verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn, kunnen voor lichamelijke en psychische problemen zorgen. De huidtherapeut kan met speciale massagetechnieken de doorbloeding verbeteren en verkleving verminderen, de huid wordt weer soepeler, bewegen gaat makkelijker en de cosmetische ontsiering van het litteken verminderd.

Oedeemtherapie

Door beschadiging van het lymfestelsel of het weghalen van de door kanker aangetaste lymfeklieren, wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. Om het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethodes geschikt. Door manuele lymfedrainage (een speciale massagetechniek), in combinatie met compressietherapie – het aanbrengen van bandage, zwachtel of elastische kous – zorgt de huidtherapeut ervoor dat het vocht beter afgevoerd wordt. Hierdoor nemen pijn en stijfheid af. Ook kunnen fascietechnieken, een methode die inwerkt op het bindweefsel, worden ingezet. Daarnaast adviseert de huidtherapeut u, hoe u zelf de afvoer van lymfevocht kunt bevorderen en eventuele verergering door complicaties kunt voorkomen. Bij vochtophoping in de arm kan het nodig zijn om de arm in te zwachtelen en, wanneer de omvang is afgenomen, een armkous aan te meten.

Verwijzingen en vergoedingen

Voor dermatografie, littekenmassage en oedeemtherapie door de huidtherapeut heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt. Vergoeding is afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden van de zorgverzekering. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).