Oedeemtherapie

Door een stoornis in het lymfestelsel of vatenstelsel wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping, oftewel oedeem, in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid.

We kunnen lymfoedeem onderscheiden in Primair en secundair lymfoedeem;

Primair lymfoedeem

Primair lymfoedeem is aangeboren. Vanaf de geboorte zijn er dan minder lymfebanen aanwezig waardoor in de loop van het leven zwellingen kunnen ontstaan.
Soms wordt dit door een ontsteking uitgelokt. Lymfoedeem ontstaat in milde vorm tussen 18-35 jaar, uitgebreidere vorm soms al van kinds af aan. Primair lymfoedeem kan uiteindelijk vaak tweezijdig zijn.

Tevens kunnen naast klachten van zwelling aan de benen zwelling elders optreden (bv. armen). De meeste vormen van lymfoedeem zijn niet erfelijk, hoewel er wel vaak aanleg in een familie kan bestaan.  In de eerste jaren wordt de zwelling vaak niet als zodanig herkend omdat deze dan nog wisselend aanwezig is. Toch is hier dan al wel sprake van beginnend lymfoedeem waarbij een behandeling wenselijk is. Pas later zal de zwelling permanent aanwezig blijven.

Secundair lymfoedeem

De oorzaken zijn heel divers, bijv. na een operatie, plastisch chirurgie, bestraling, tumorgroei, een trauma, het dragen van een prothese, een infectie, Chronische Veneuze Insuficientie (spataderen), medicatie gebruik.

Lymfoedeem komt relatief vaak voor na een behandeling van kanker. De belangrijkste oorzaken hiervan:

  • lymfeklierdissectie (hals, oksel, retroperitoneaal, bekken of lies)
  • bestraling van oksel, bekken of lies (geeft fibrosering van het lymfesysteem)
  • lymfangitis carcinomatosa c.q. ingroei en/of compressie van lymfevaten door (recidief) tumor of metastasen

De behandelmogelijkheden bestaan uit:

  • Manuele lymfedrainage: Door middel van een speciale massagetechniek wordt het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid gemasseerd. De lymfedrainage stimuleert de vochtopname door de lymfevaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht.
  • Ambulante compressietherapie: Hierbij wordt gebruikgemaakt van verbandmateriaal, die met compressie/druk wordt aangebracht. Zwachtelen bevordert de afvoer van oedeem, voorkomt nieuwe zwellingen en helpt voorkomen dat het vocht terugvloeit naar het gebied dat reeds behandeld is.
  • Lymftaping: Op bepaalde plaatsen, bijvoorbeeld op de romp, is het moeilijk om compressie toe te passen. Dan maakt de huid- en oedeemtherapeut gebruik van lymftaping. De tape trekt de huid een klein beetje omhoog, waardoor in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt voor het vocht om zich te verplaatsen.
  • Bewegingsoefeningen: De afvoer van bloed en oedeem wordt bevorderd door spierbewegingen van armen en benen.
  • Steunkousen: Als het oedeem verdwenen is, is het dragen van een therapeutisch elastische kous vaak noodzakelijk om het bereikte resultaat te behouden

Vergoeding

Oedeembehandelingen worden bij chronische indicatie vergoed uit de basis verzekering vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen komen vaak uit de aanvullende verzekering. Dit is afhankelijk van de zorgverzekering die u heeft afgesloten met name de aanvullende verzekering. Voor de zekerheid verwijzen wij u naar uw verzekeringspolis.